Datum

14 april 2018 14:30

Accommodatie

Onbekend

Nadat Linschoten-invaller Dirck de Korte in de 94e minuut tegen de paal naast doelman Tim Sluis had gekopt floot de scheidsrechter voor de laatste maal. Linschoten-trainer Ben Rietveld had de arbiter al eerder als doelwit gekozen om zijn frustraties kwijt te raken. Ten onrechte, want de leidsman was zeker niet degene die de meest matige prestatie op het veld had neergelegd. Die prijs ging naar een groot deel van Rietveld’s team dat zich vreselijk had verkeken op de werklust en de inzet van de thuisploeg. Zelfs het wegzenden van verdediger Tjardy Verkerk na een uur spelen hadden de roodwitten niet weten uit te buiten. Het was zelfs zo erg dat de SPV’ers met zijn tienen voor de tweede maal in de partij op voorsprong kwamen, toen verdediger Aris van der Vlist in de 70e minuut met een droge knal doelman Rocco den Haan kansloos liet. Het voorbereidende werk kwam voor rekening van aanvoerder Jan Doeland die op de achterlijn twee Linschotense verdedigers zijn hielen had laten zien; 2-1. Diezelfde Jan Doeland was al na 2 minuten spelen verantwoordelijk voor het uiteindelijke spelverloop in de wedstrijd. Hij werd de diepte ingestuurd, zette met een schijnbeweging de verdediging op het verkeerde been en schoof het leder langs doelman (annex doelliedentrainer) Den Haan; 1-0.

Verdedigingsblok

De speelwijze waarvoor de gastheren gekozen hadden in een poging tenminste een punt binnen te slepen werd meteen van nog meer verdedigende effecten voorzien. Als bij een veldhandbalwedstrijd ontstonden er twee vakken. Zeven spelers onder de bezielende leiding van Martijn de Heer vormden het verdedigingsblok en het drietal Doeland- Lanser- Slingerland probeerde iets te creëren op basis van de lange ballen die in hun richting werden gelanceerd. Maar ook verdedigend lieten de aanvallers zich gelden. Linschoten werd met een schok wakker en zocht met name naar spits Niels de Jong. Die verzuimde een weggevertje van de Polsbroekse verdediging te benutten (11e min) en een kopbal van aanvoerder Van Eijk werd door doelman Sluis gestrekt bij de rechterpaal vandaan getikt (13e min). Op resolute wijze en met veel fysiek verdedigde SPV hierna de voorsprong. Linschoten had er niet direct een antwoord op en liet zich vooral verbaal gelden. Tot de 36e minuut hield SPV stand. Toen was voorstopper Bram Elenbaas degene die de voorzet afleverde waaruit Sam daCruz diagonaal kon binnenkoppen; 1-1. De bezoekers persten er aansluitend nog een klein offensiefje uit in een poging de thee wat beter te doen smaken. Meer dan een afstandsschot van Elenbaas (naast) leverde dat niet op.

Rood

Dat het tweede bedrijf zich op de speelhelft van SPV zou afspelen was geen verrassing. Kleiweg schoot van afstand boven op de lat, De Jong verscheen oog-in-oog met doelman Sluis en het wegzenden van Tjardy Verkerk leek een teken aan de wand. De Polsbroekse verdediger reageerde op een door Sam Da Cruz begane overtreding en kon terecht vertrekken (57e min). De fantasieloze speelwijze van Linschoten veranderde niet door dit voorval. Martijn de Heer heerste als een vorst in de Polsbroekse verdediging, zag Doeland geel pakken, zijn doelman Kleiweg te snel af zijn en Bram Elenbaas een gekraakt schot afleveren. Paniek veroorzaakte deze Linschotense acties niet en ook de hoekschoppen werden min of meer probleemloos opgelost. Op driekwart wedstrijd sloop Aris van der Vlist voor de eerste keer mee naar voren en kwam tot een schot op doel. Blijkbaar werd hij hierdoor geïnspireerd tot een volgende poging. Met een droge knal verschalkte hij na 70 minuten de Linschoter goalie; 2-1. Ongeloof bij de bezoekers die op jacht gingen naar tenminste een gelijkmaker tegen Alblas’tiental. Niels de Jong maakte met nog een kwartier spelen zijn faam waar door van 14 meter afstand vanuit de draai Sluis kansloos te laten; 2-2. Alle verdere pogingen van Linschoter zijde leden aansluitend schipbreuk tegen de uiterst gemotiveerde Polsbroekers. Ook de laatste poging van invaller De Korte.

Voor Linschoten vervloog hiermee de hoop op een alsnog sensationeel seizoenseinde. Een nacompetitieplek lijkt nu onhaalbaar. SPV wil nog steeds weg van de onderste positie. Daarvoor is het sprokkelen van punten een vereiste. Daar is ervaring mee.