11 mei 2019 14:30

Accommodatie

Onbekend

SPV’81 doet laatste plaats over aan De Rijnstreek

Eén minuut voor het verstrijken van de officiële speeltijd liet SPV-aanvoerder Martijn de Heer zich fêteren door zijn ploeggenoten. Een vrije trap vanaf de punt van het zestienmetergebied had hij feilloos achter Moerkapelle -keeper Lorenzo Sloof gedeponeerd en daarmee waren de punten binnen. Met 2-0 voor kon er niets meer gebeuren en kon zelfs een hachelijk moment in blessuretijd achteloos worden weggewuifd. Dat de aanvoerder van de Polsbroekers de 90 minuten vol maakte mag een wonder heten. Tot tweemaal toe ging hij gedurende het eerste bedrijf naar de grasmat en moest verzorger Jaap de Groen hem oplappen. De enkel gaf zichtbaar negatieve prikkels af en de blik van De Heer ging menigmaal richting de Polsbroekse bank, maar van wijken wilde hij niet weten. Ook na de hervatting kwam hij tot opluchting van de kleine aanhang van de thuisclub opnieuw het veld in. Zoals dat een aanvoerder betaamt. Er is immers een plaats op de ranglijst waarop je niet wenst te verkeren. Die wetenschap werkte motiverend en zorgde ervoor dat er op het vlak van inzet niets mankeerde aan de Polsbroekse speelwijze. De groenhemden gingen er van meet af aan voor en hadden in met name Aris van der Vlist en Martijn Hakkenberg twee pionnen die in verdedigend opzicht de toon zetten. Scheidsrechter Rick Schuitemaker had zich zichtbaar voorgenomen het zaterdagmiddag kort te houden en omdat hij dit op een objectieve wijze invulde, hadden de beide ploegen daar ontzag voor. Het aanvankelijke reageren werd stilaan minder en aan het gezag van de man in het roodzwart werd niet getwijfeld.

Niet op gang

Eigenlijk hadden de spelers daar ook geen tijd voor. Omdat het afleveren van de bal bij een speler van dezelfde kleur een zware opgave bleek, werd niet alleen het aannemen van de bal een klus op zich, maar werd er voetballend weinig op de fraaie mat gelegd. De strijd ontbrandde in het eerste bedrijf geen moment. De bezoekers verkregen door iets beter te combineren een optisch veldoverwicht en meer balbezit, maar het duurde tot aan de 22e minuut alvorens er zich een mogelijkheid tot scoren voordeed. Moerkapelle-spits Michael Koolhaas kopte naast en over het doel van Jeroen Both. Diezelfde doelman stond op het half uur precies op de juiste plek op de eigen doellijn om met de voet een doelpunt te voorkomen. Zijn handen gebruikte hij vijf minuten nadien bij een vrije trap van linksachter Joop van Beek. De aanvalsdrift van de thuisploeg was samen te vatten in het binnenhalen van welgeteld een hoekschop. Pas na de thee werd het meer een wedstrijd.

Polsbroekse verdedigingslinie houdt stand

De tweede helft duurde voor Tjardy Verkerk slechts 6 minuten. Hij moest zich laten vervangen door Niek de Wit. Ook Nick Spelt maakte zijn entree voor Ben Oskam. Precies op het uur was Thomas Spelt bij de linkerpaal dicht bij de openingstreffer. Hij kon de bal echter net niet tussen doelman Sloof en de paal door wurmen. Het bleek voor de Moerkapellers uitstel van executie, want nog geen minuut later ging Sander Koolwijk door op de diep gegeven bal van Nick Spelt. De confrontatie met de uitlopende Sloof werd met een forse sliding gewonnen en de bal rolde in het verlaten doel; 1-0. Deze stand voldeed zichtbaar niet aan de bedoeling waarmee Moerkapelle de reis had ondernomen. Twee wissels - Van Dam en Zoet – van coach Peters brachten meer venijn en de duels werden ietwat pittiger. Bij Moerkapels balbezit richtte de thuisclub steeds weer een Polsbroekse muur op van minstens zeven verdedigers. De heren Koolwijk en Spelt -later Andy Oskam- moesten het aanvallend maar zien te rooien. Doelman Sloof redde in de 70e minuut op een mooi schot van de zwoegende Koolwijk nog ten koste van een hoekschop, Twan Koorevaar liep tegen een gele kaart aan en Thomas Spelt zag zijn inzet gekeerd. Assistent-scheidsrechter Gerrit Burgers zorgde voor een soort VAR-momentje door een Moerkapelse hoekschop te laten veranderen in een vrije trap mee voor de thuisploeg en slechts zelden konden de bezoekers écht gevaar stichten. Zo belandde een vrije trap van Moerkapelle-middenvelder Harmen Verweij vlak voor tijd naast het doel van Both. Daarna was het de beurt aan de wilskrachtige captain om aan alle onzekerheid een eind te maken; 2-0. Bij De Rijnstreek klonk het eindsignaal met een 1-4 stand in het voordeel van Linschoten. Het betekende stuivertje wisselen.