Sturz, A.

Accommodatie

Onbekend

En toen waren er nog acht …(en zelfs zeven)

De uitgestelde uitwedstrijd tegen de beoogde winnaar van de tweede periode, Rohda uit Bodegraven, trok bij gebrek aan andere wedstrijden een uiterst gemêleerd gezelschap. Voetbaljunks van allerlei pluimage hadden zich op de tribune en langs de lijn verzameld om hun portie voetbal te kunnen scoren. Wie voor een aantrekkelijke wedstrijd naar Bodegraven getogen was, kwam bedrogen uit. De aanvankelijk 22 acteurs bakten er niet al te veel van. Wie was gekomen om te scouten was al snel klaar. Slechts de naam van de Polsbroekse verdediger Jesse Kwakkenbos was het opschrijven waard. Wie zich ook nadrukkelijk met administratieve vaardigheden bezighield, was de scheidsrechter van dienst, de heer Sturz. Na afloop noteerde hij nog een rode kaart voor de Bodegraafse doelman Markarian. Eerder in de wedstrijd ging middenvelder Max Heij al vroegtijdig (37e minuut) onder de douche na een trappende beweging in de richting van SPV’s Martijn Hakkenberg en tegen het eind van de wedstrijd (88e minuut) ondergingen de Bodegravers Chris Nap en Roy Snijder hetzelfde lot. Tien minuten daarvoor had SPV een gelijkmaker geproduceerd en deze wending in de stand had grote invloed op het incasseringsvermogen van de Rohda-spelers. Nadat Ivo Sluijs de bal uit een vrije trap op de rand van het zestienmetergebied via de binnenkant van de rechterpaal had binnengeschoten, waren de spreekwoordelijke rapen gaar.

Geel, geel, rood, rood en rood

Had de ploeg zich tot op dat moment beperkt tot het in stand houden van de in de 11eminuut verkregen 1-0 voorsprong, na de onverwachte gelijkmaker werden de bakens verzet. Dat leverde aanvankelijk gele kaarten op voor verdediger Stephan Wahl (81emin) en aanvoerder Pascal Hellingerwerf (87e min), maar toen appel voor een strafschop niet door de arbiter gehonoreerd werd, sloegen de stoppen door met twee nieuwe uitsluitingen tot gevolg. Zowel Nap als Snijder kwamen de arbiter te na; een doodzonde in het voetbal. Voor de weggezonden spelers zit het seizoen er waarschijnlijk op. De uitslag had in de blessuretijd zo mogelijk nog beroerder kunnen uitvallen voor de thuisploeg. Spelend met elf tegen acht kreeg Jan Doeland nog een reuzekans de zaak nog beroerder te doen uitvallen voor de gastheren. Blijkbaar had hij enig mededogen. Bij het ontsteken van de hectische slotperiode speelde overigens de Bodegraafse goalie nog een belangrijke rol. Hij kwam met de bal buiten het strafschopgebied (niet voor de eerste maal) en verdiende zo de vrije trap tegen.

Laat ze maar komen

Rohda was van meet af aan de bovenliggende partij. SPV koos daar in wezen zelf voor. Ze lieten de tegenstander komen, vertrouwden op hun verdedigende kwaliteiten en gokten op de ene kans die zich in iedere wedstrijd voordoet. Toen in de 11e minuut de accuratesse in de defensie het even liet afweten, sloeg de thuisploeg meteen toe. Een verdekt schot van Tim van der Werf was doelman Johan de Vos te machtig; 1-0. Nog geen drie minuten later had dezelfde Van der Werf de 2-0 op zijn schoen, maar belandde de bal via een merkwaardige stuit toch nog precies in de handen van De Vos. Slechts sporadisch konden de Polsbroekse spitsen Doeland en Christian de Vos zich laten gelden. Rohda beheerste de partij zonder echt te imponeren. De eerste ommekeer kwam door de uitsluiting van Max Heij na 37 minuten. Gele kaarten voor de Bodegravers Arnoud Troost (commentaar) en Marius Reijsbergen (overtreding op Doeland) verraadden de Bodegraafse gemoedstoestand. Na het binnenhalen van de derde corner was het tijd voor de thee.

Van het een komt ..

Met Niek de Wit voor Jan de Ruyter ontmoette SPV na de hervatting een weer bedaard Rohda. SPV was niet bij machte de overtalsituatie te benutten, maar het overwicht van de thuisploeg was mede door een wat behoudender opstelling duidelijk minder. Slechts linkerspits Arnoud Troost stichtte met schoten op het doel enig gevaar voor Rohda en bij SPV stond de door Kwakkenbos gelanceerde lange bal garant voor aanvalsimpulsen. Die konden na een klein uur spelen niet meer afgerond worden door Christian de Vos. Hij moest er geblesseerd af met een pink die even ervoor met vereende krachten (Siebert van Rohda en De Groen van SPV) op zijn plaats was gezet. Jeroen Steenkamer kwam de honneurs waarnemen. Steeds onaantrekkelijk werd het voorgeschotelde schouwspel. De chaotische veldbezetting leverde soms nog wat angstige momenten op in de doelmond, maar het had er alle schijn van dat Rohda de tweede periodetitel wel zou binnenslepen. Totdat doelman Nova Markarian letterlijk over het randje ging. Toen kwam van het een het ander.